Wat is financiële support?

De investering door een business buddy is een vorm van risicokapitaal. Zo’n investering kan nodig zijn om de start of de groei van zijn bedrijf financieren. Dit risicokapitaal kan een (converteerbare) achtergestelde lening, een aandeleninvestering of een combinatie van beide zijn.

De meeste investeerders eisen minder dan bijvoorbeeld een bank. Risicokapitaal is daarentegen wel een financieringsvorm waarbij het voor de investeerder niet zeker is of de investering zich op termijn zal terugbetalen. Een business buddy wil wel degelijk in een bedrijf investeren als zij verwachten dat het bedrijf veelbelovend is, sterk zal gaan groeien en een grotere marktwaarde zal genereren maar wil ook in meer of mindere mate actief mee ondernemen, meedenken, activeren, ondersteunen en uiteraard controleren. Dat is dan ook een belangrijk verschil met bijvoorbeeld crowd funding waar alleen geld geleend wordt zonder verdere support.

Voordelen

Het voordeel van risicokapitaal is dat investeerders een deel van uw bedrijf kopen, of een lening tegen onderpand verstrekken. Hierdoor krijgt u de ruimte om aan ontwikkeling te werken met meer financiele mogelijkheden.

Daarnaast heeft een investeerder vaak meer geduld dan een traditionele partij die alleen geld uitleent. Om deze reden is er meer flexibiliteit. Soms bindt een investeerder zich voor langere tijd of spreekt juist af kortdurend te ondersteunen.

Nadelen

Het grootste nadeel van risicokapitaal is dat de business buddy een aandeelhouder wordt of actieve participant wordt van uw bedrijf. Dit betekent dat er inspraak is in uw bedrijf als dat u de winst gedeeld zal moeten worden. Als het een aandelen participatie betreft krijgt een business buddy volgens de wet alle rechten als aandeelhouder.

Omdat het risico kapitaal betreft verwacht een business buddy een gedegen vergoeding en rendement. Deze percentages liggen daarom duidelijk hoger dan bij een bank. Afhankelijk van het bedrijfsrisico, de omvang en de verstrekte zekerheden kan dit varieren van  5% tot ca. 10%.

Ben jij opzoek naar extra kapitaal?

Neem vandaag nog met me op om de mogelijkheden te bespreken!